Voor een echt succesvol leven

Een pleidooi voor een onsuccesvol leven

Het kan haast niet anders dan dat u succes wilt bereiken in uw werk en in uw leven. Maar waarom wilt u dat? Het pad naar succes is zwaar en wat heeft u eigenlijk aan succes? Zitten wijzelf aan het stuur in het nastreven van onze dromen of zijn wij het willoze slachtoffer van een hersenspinsel? Dit boek betoogt het laatste. Bovendien probeert het een lans te breken voor hen die onsuccesvol zijn. De mensen die louter genieten of misschien helemaal niet doen. Misschien moet u het ook eens proberen.

Recensies

"Er zijn niet zoveel filosofische schrijvers die de lezer stap voor stap door een redenering loodsen. Haring doet dat wel en dat is erg plezierig."
— Volkskrant

"Haring houdt je een lachspiegel voor, zet je op het verkeerde been en slaat dan toe met een verdraaid raak inzicht."
— Happinez

Een succesvol leven is een leven dat iets in gang heeft gezet. Een leven dat niet doodloopt. Maar ik vind dat het onsuccesvolle leven, het leven op een doodlopende weg, ook heel mooi kan zijn.

Eerste Pagina

De figuren op dit plaatje bestaan niet echt – laat ik ze John & Annie noemen. Ze komen van een reclameposter, maar ze hadden zo in het echt kúnnen bestaan. Trots poseren ze naast hun nieuwe ijskast; vol fruit, melk en bier. Ze hebben een “echt succesvol” leven. Daar getuigt die ijskast van.

Arme John & Annie. Ze lijken werkelijk te denken dat ijskasten en succes hetzelfde zijn. Maar wij weten wel beter. Wij weten dat John & Annie goedgelovige slachtoffers zijn van TV-reclames en folders in de bus. Zelf weten ze dat niet, anders hadden ze nooit zo trots naast hun nieuwe ijskast geposeerd. En hun illusie is niet onschuldig. IJskasten zijn duur; John heeft een extra baantje genomen en Annie heeft voor een veel te hoge rente geld geleend. Allemaal voor die ijskast. Arme John & Annie. Ze liggen krom voor iets wat onwaar is, en ze weten het niet eens.

Maar John & Annie confronteren ons met een lastige vraag. Als zij niet weten dat ze goedgelovige slachtoffers zijn en krom liggen voor iets wat niet waar is, hoe denken wij dan te weten dat de dingen waar wij krom voor liggen wel waar zijn? We poseren weliswaar niet naast de ijskast; we hebben talloze overtuigingen die tijd, geld en energie van ons vragen.

Ik heb daar zelf ook last van. Van de overtuiging bijvoorbeeld dat ik iets moet bereiken in mijn leven: iets moet achterlaten. In de vorm van boekjes onder andere. Nou vind ik het schrijven van boekjes leuk, maar dat is niet het enige waar het me om gaat. Als het me slechts om het schrijven te doen was, dan had ik het manuscript in de fik kunnen steken toen het klaar was. Maar dat heb ik niet gedaan; anders had u dit nu niet gelezen. Ik wil mijn boekjes publiceren. Zo graag zelfs dat ik mijn vakanties ervoor opgeef en slapeloze nachten beleef als het schrijven een tijdje niet lukt. Waarom toch? Hoe komt het idee in mijn hoofd dat ik krom moet liggen om gelezen te worden?

Als A waar is omdat iedereen denkt dat A waar is; zijn de uitzonderingen die B denken dan gek?