Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /www/htdocs/basharin/V3.0/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Bas Haring | volkskrantcolumns

Kom maar dichterbij

In Eindhoven stikt het van de autisten. Of mensen uit “het autistisch spectrum” zoals ze verleden week netjes op televisie zeiden. Autisten heb je in alle soorten en maten: van niet-onder-de-tafel-vandaan-komende, schreeuwende jongetjes tot verlegen mensen die wat moeite hebben zich in de gevoelens van anderen te verplaatsen.

Lees verder »

Wijsheid

Even verbaasde ik me over de titel van dit nieuwe katern: “Kennis”, en dacht ik dat de Volkskrant een geheel katern wilde wijden aan oppervlakkige vriendschappen. “Kennis” zoals “bekende”, “bezoek” of “collegaatje.” Gelukkig vergiste ik me, want ik hou niet van “kennissen.” Van kennissen krijg je visite, en daar hou ik ook niet van.

Lees verder »

Gevangenen

Hoe zou u reageren wanneer uw neuroloog op zekere dag vertelt dat u eigenlijk helemaal niet van uw partner houdt, maar dat in plaats daarvan neurotransmitter zus en hersengebied zo aan het werk zijn?

Lees verder »

Biecht

Mijn chauffeur Ronald Giphart – die overigens een erg leuk boek geschreven heeft: Troost, werkelijk een aanrader. Die Ronald Giphart dus – hij brengt me altijd netjes thuis als we ergens samen een verhaal moeten doen; ik zit dan dronken voorin zijn Renault Laguna terwijl hij met zijn vrouw telefoneert. Die Ronald Giphart heeft mij meermalen aangeraden om een “filosofisch annex wetenschappelijk cabaret” te beginnen.

Lees verder »

Besterven

Mijn oma ligt in het ziekenhuis. Vanwege een hersenbloeding. Ze is 92 jaar en ligt met haar mond open te wachten tot ze dood gaat. Hoewel ik niet zeker weet of zij ligt te wachten. Ze ligt. Het wachten doen wij.

Lees verder »

Groepen lijden niet

De duiven van m’n achterbuurman vliegen weer los. Dat mogen ze weer omdat de dreiging van de vogelgriep wat minder lijkt te zijn. Voor eventjes: in de herfst zal de griep driedubbel en dwars weer terugkomen, als ik mijn achterbuurman geloven mag.

Lees verder »

Iets maken van je leven

Bij “de mensen die wat van hun leven willen maken” voel ik dezelfde positieve vibratie die ik ook voel als ik in de Verenigde Staten ben: een land vol mensen die wat van hun leven willen maken. Misschien ben ik ook wel zo iemand. Zo eentje die wat van zijn leven maakt.

Lees verder »

Een geslaagde vakantie

“En, was het een geslaagde vakantie?” Vroeg mijn buurman toen ik thuiskwam van een paar dagen weg. Een “geslaagde” vakantie. Wanneer is een vakantie eigenlijk geslaagd? En kán een vakantie eigenlijk wel slagen?

Lees verder »

Een gezin met eendjes

Mijn vriendin en ik hebben een nieuwe aanwinst – of aanwinsten: twee kleine eendjes. Lieve witte eendjes met een oranje snavel: van die Donald Ducks. Ze zwemmen in de sloot naast ons huis en een paar keer per dag komen ze langs. Dan beginnen ze heel hard te kwaken en willen ze eten.

Lees verder »

Alle objecten

Een paar dagen geleden reed ik per ongeluk door het dorpje Maasland – waar ik eigenlijk door Maassluis had moeten gaan. Ik was aan het verdwalen en hield de verkeersborden angstvallig in de gaten. Tot ik zag dat er redding was: volgens de aanwijzingen waren “Alle objecten” naar rechts. Zou ik het bord volgen? Zou Maassluis ook een object zijn – of is Maassluis iets anders? Wat zijn “objecten” eigenlijk?

Lees verder »